Irak: Viceprezidenta Hášimího obvinili z vrážd sudcov

01.05.2012 Celý región

Bagdad 30. apríla (TASR) - Irackého sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího obvinili zo zabitia šiestich sudcov a série ďalších vrážd. Rovnakým obvineniam čelia aj jeho mnohí telesní strážcovia.

Hášimí, jeden z najprominentnejších politikov menšinových irackých sunnitov, je na úteku od vlaňajšieho decembra. Iracké úrady vtedy na neho vydali zatykač pre podozrenie z organizovania teroristických útokov voči predstaviteľom šiitskej väčšiny.

Hľadaný viceprezident sa najskôr uchýlil do autonómneho irackého Kurdistanu. Odtiaľ potom ušiel do Kataru a v súčasnosti sa zdržiava v tureckom Istanbule.

Ako dnes oznámil hovorca Najvyššej irackej justičnej rady, Hášimí a jeho telesní strážcovia sú obvinení z mnohých zločinov, vrátane zavraždenia šiestich sudcov, právničky a predstaviteľov ministerstiev vnútra a národnej bezpečnosti.

Vo väzbe je 73 Hášimího ochrankárov, pričom niektorí z nich sa už priznali k účasti na zločinoch. Ďalších 13 prepustili pre nedostatok dôkazov.

Súdny proces sa začne vo štvrtok v Bagdade s najväčšou pravdepodobnosťou v neprítomnosti hlavného obžalovaného. Hášimí vyjadril ochotu postaviť sa len pred súd v severoirackom Kirkúku, kde tvoria väčšinu sunniti a Kurdi. Bagdadským súdom však neverí, lebo ich podľa neho kontroluje šiitský premiér Núrí Málikí.

Zatykač na Hášimího vydali bezprostredne po stiahnutí amerických vojsk z Iraku vlani v decembri. Napätie vo vzťahoch irackých šiitov a sunnitov sa odvtedy vystupňovalo.
 

Vyberte región